Bernardinac

 
   
  Internet Klub ljubitelja Bernardinaca Bernardinac linkovi prijatelja
  pasmina Bernardinac Bernardinci pozadine wallpaperi
  fotografije štenci Bernardinca  
  Uzgajavači Bernardinaca  
  Bernardinci štenci  
  <<Saint Bernard dog - home page
 
  
 

pasmina Bernardinac

  Švicarski farmeri su držali Bernardince kao čuvare i pse za lov. Pasmina bernardinac se prvi puta spominje u 17. stoljeću. Pasmina je poznata po imenima: Sveti psi, Alpski mastiff pas, Bernhardinerand i pas Barry( poznati Bernardinac spasitelj više od 400 ljudskih života)...

Pasmina bernardinac pojavljuje se u dvije varijante : dugodlaki bernardinaci ( kao Kaos) ili kratkodlaki bernardinci. Bernardinci su vrlo odani i tolerantni psi prema drugim psima i djeci također. Bernardinci su obiteljski psi, ljubimci.

 

Djeca ih obožavaju, a ponašaju se( bernardinci) vrlo zaštitnički prema njima. Neupoznatima s pasminom Bernardinci djeluju opasno (zbog svoje veličine). Odrasli bernardinci mogu težiti do 90 kilograma ( Kaos - 85 kg) i biti visoki do 70 cm.
Bernardinci su tvrdoglavi, no tko želi psa bez osobnosti? Poznati su kao dobri čuvari svojih vlasnika, obitelj,svoj teritorij ( ali u moje dvorište može ući bilo tko, Kaos je prijateljski raspoložen prema svima)

Bernardinci stenci sa majkomeban mali

Zbog divovske građe, bernardinci ne mogu živjeti u stanu već moraju imati dvorište samo za sebe. Vrlo su društveni a obožavaju biti u centru pažnje.

Beban mali

Dlaka Bernardinac:
Njihova dužina i gustoća dlake zahtijevaju četkanje barem dva puta tjedno, u protivnom ćete imati velikih problema sa čvorovima i zapetljanom dlakom. Kaos baš i nije neki obožavatelj četkanja, ali puno lakše podnosi velike temperature zraka u vrijeme ljetnih mjeseci. Ukoliko ste ljubitelj životinja, Bernardinac je pas kojeg morate imati.

Bernardinci uzvraćaju puno ljubavi svojim vlasnicima ako se o njima brinu. Nažalost Bernardinac vam može biti prijatelj oko 10 godina, koliko im je prosječni životni vijek ( Kaosu je 6 godina i to me plaši). Iako neki sigurno nikada ne bi primijetili. Bernardinci imaju krvi Mastiffa i to je razlog njihove divovske građe. Bernardinci su odani prijatelji zauvijek, mora im se pružati puno ljubavi i brige, jer neki primjeri su pokazali da nekada znaju biti žalosni i ponekad ljuti ( ne na ljude) i mogu uništiti neke vlasnikove stvari. Ima nekih bitnih stvari koje Bernardinac ne razumije, ulica je za njih velika enigma.

Pretpostavljam da je to zbog njihove veličine, nisu svjesni da automobil predstavlja opasnost za njega na cesti. Smiješna činjenica u životu Bernardinca - ukoliko ih šećete po istim mjestima, rutama imati će običaj uvijek obilježavati teritoriji na istim mjestima. Bernardinac voli putovati u automobilu, čak i vrućinu dobro podnose ukoliko sa sobom imate zalihe hladne vode koje može popiti tokom putovanja.