Gradovi Hrvatske, formular za upis na stranice www.seoski-turizam.net
za prijavu pojedinog seoskog domaćinstva izaberite najbliži grad ili mjesto
pogledajte popis gradova Hrvatske

www.seoski-turizam.net<< Gradovi Hrvatske
 
Seoski Turizam formular za upis seoskog domaćinstva
ovdje

Split
je grad i luka i često ga zovu glavnim gradom srednje Dalmacije. Grad i luka Split smješten je na poluotoku s jedne strane omeđen morem,a s druge Mosor i Kozjak.Zbog svoje bogate i spomenicima sačuvane povijesti Split je počašćen priznanjem UNESCO-a kao popis svjetske baštine.

Grad Split dobio je ime po biljci žuki odnosno brnistri koja je na grčkom Aspalathos.Kroz povijest grad je mijenjao ime: Spalato, Spalatum, Spalatos, Aspalathos. Početkom III. Stoljeća točnije 295.godine, rimski car Dioklecijan počeo je graditi palaču koja je i danas sačuvana i biser je grada Splita. Dioklecijanova palača zauzima oko 30 000 m2 i trapeznog je oblika i najveća je i spada u najbolje sačuvanu kasnoantičku palaču na svijetu.

Danas kroz šetnju Splitom možemo na trenutak odletjeti u povijest pogledom na sačuvane zidine Dioklecijanove palače, Zlatna vrata- Porta Aurea, Srebrna vrata-Porta Argentea, Porta Ferrea i Porta Aena, trg Peristil. Nekadašnji mauzolej danas crkva Sv. Duje može se pohvaliti da je najvažniji spomenikom romaničkog stila zvonikom katedrale koji se nalazi ispred mauzoleja. Sačuvani spomenici svetaca vidljivi su na istočnoj strani uzidani u ploče, a lavovi a atlantima danas se nalaze u Gradskom Muzeju u Splitu.


Posjetite neke od seoskih destinacija iz okoline grada Split preko naših stranica

 

ove stranice izradio je:
Trenutak web design: izrada web stranica