Gradovi Hrvatske, formular za upis na stranice www.seoski-turizam.net
za prijavu pojedinog seoskog domaćinstva izaberite najbliži grad ili mjesto
pogledajte popis gradova Hrvatske

www.seoski-turizam.net<< Gradovi Hrvatske
 
Seoski Turizam formular za upis seoskog domaćinstva
ovdje

Grad Sinj spada u Splitsko-dalmatinsku županiju i nalazi se u središnjem dijelu Dalmatinske zagore. Naziv Sinj nastao je od antičkog imena Osinium, a kasnije se veže uz nazive Zyn, Syn, Fsini. Mnoštvo arheoloških nalaza svjedoče o postojanju života na ovim područjima, u bakrenom dobu i kasnije brončano doba.

U rimsko doba područje su nastanjivali delmati Osinijati. O tome svjedoče i nalazi antičkih grobova s delmatskim imenima i ornamentima magijskih motiva na nadgrobnim spomenicima koji su nađeni u Raduši. 42. godine car Klaudije osnovao je koloniju Ekvum, bio je to pravi mali grad; sa mnoštvom hramova, forumom i sustavom vodovoda.

Pleme Delmati naseljavali su i borili se za ovo područje od kojih je nastao naziv Dalmacija.Svi nalazi sa područja nalaze se u Sinju u Muzeju Centinske krajine. Najveća zanimljivost i radost svih stanovnika Sinjana jest dakako Sinjska Alka koja je nastala kao spomen na posljednju bitku sa Turcima. Sinjska alka održava se početkom kolovoza i traje tri dana. Sinjska alka je viteška tradicionalna igra, odnosno natjecanje u kojoj sudjeluju Viteški alkari galopirajući na konjima trometarskim kopljem gađaju alku obješenu preko trkališta.

Alkarska svečanost odvija se po cijelom gradu kao asocijacija na prošlost a povorka posjećuje spomenike :sinjska tvrđava Grad, Alkarski dvori, tvrđava Kamičnjak i ulice grada.


Posjetite neke od seoskih destinacija iz okoline grada Sinj preko naših stranica
ove stranice izradio je:
Trenutak web design: 
izrada web stranica