Gradovi Hrvatske, formular za upis na stranice www.seoski-turizam.net
za prijavu pojedinog seoskog domaćinstva izaberite najbliži grad ili mjesto
pogledajte popis gradova Hrvatske

www.seoski-turizam.net<< Gradovi Hrvatske
 
Seoski Turizam formular za upis seoskog domaćinstva
ovdje

Grad Rijeka smješena je u Primorsko-goranskoj županiji, i najveća je luka u Hrvatskoj. Nekad su na ovim područjima živjeli Kelti, pretpostavlja da se Trsat nastao od keltskog Tarsa; što je označavalo brdo uz rijeku.

Naselja ilirskog plemena Liburni također su zabilježeni na ovim područjima. U vrijeme antike grad odnosno rimski municipij ili ti utvrda nosila je naziv Tarsatica. U XIX. stoljeću rijeka je imala osmu po veličini najveću luku u Europi, tada je Hrvatska dobila prvi muzej , Museum Nugent podignut u trsatskom kaštelu. U Starom Gradu nalazimo Crkvu Sv. Vida koja je građena na povišenom mjestu usred tadašnjem grada. U unutrašnjosti crkve uzidana je topovska kugla koja potječe iz 1813. godine i nosi natpis „Ista dabat gallos pvlvra hinc angilia poma“.

Crkva Sv Vida građena je po uzoru na venecijansku crkvu Santa Maria della Salute. Rimski luk odnosna Stara vrata predstavljaju portal glavnog ulaza u tadašnji grad. Najveća i najzanimljivija manifestacija grada Rijeke je zasigurno Riječki karneval.

Riječki karneval dugogodišnja je tradicija, a danas velika turistička zanimljivost. U povorci Korzom sudjeluje više tisuća ljudi, maskirani u razne zločeste i dobre likove. Za sudjelovanje u Riječkom karnevalu nije bitna dobna starost jer se svi jednako dobro zabavljaju. teno je na jugu imotske krajine iza planinskog masiva Biokovo. Zagvozd je dobio ime jer je smješten iza BioPosjetite neke od seoskih destinacija iz okoline grada Rijeka preko naših stranica

 


ove stranice izradio je:
Trenutak web design: izrada web stranica