Gradovi Hrvatske, formular za upis na stranice www.seoski-turizam.net
za prijavu pojedinog seoskog domaćinstva izaberite najbliži grad ili mjesto
pogledajte popis gradova Hrvatske

www.seoski-turizam.net<< Gradovi Hrvatske
 
grad Petrinja Seoski Turizam formular za upis seoskog domaćinstva
ovdje
petrinja
Grad Petrinja postojao je još u rimsko doba na području Zrinske gore,što svjedoči samo ime grada koje na latinskom predstavlja kamen (petrus-kamen). Herceg Koloman 1240. godine ostavio je prvi pisani trag o Petrinji kada govori o povlasticama koje dodjeluje građanima u doba ratovanja s Turcima.

Grad Petrinja se smjestio na mjestu desetak kilometara od utjecanjna rijeke Petrinjnčice u rijeku Kupu. O povijesnom i burnom nastajanju grada svjedoče stilovi gradnje grada u kojima ima utjecaja iz doba baroka, renesanse i suvremenog doba.

Najvrijedniji očuvani spomenik kulture je Pečki grad, obrambena kula koja je nastala sredinom XVI. stoljeća, a napuštena već krajem XVI. stoljeća. Obrambena kula zidana je kamenom u obliku kvadrata, do danas postoje dva kata. U dugogodišnjem ratovanju sa Turcima, tek 10. kolovoza 1594. godine hrvatska vojska uz potporu Kršćanske vojske austrijskih zemalja osvaja pertinju, nakon čega Petrinjani spale svoj grad i sele se na desnu stranu Kupe, na ostatke turskih utvrda osnivaju novi Grad Petrinju.

Tako Petrinjani dan 10. kolovoz 1594. godine na Lovrenčevo, zaštitnik Petrinjaca postaje Sv. Lovro. Petrinjani poznati po petrinjanskoj glini počeli su se baviti lončarstvom, a tradicija se održava do danas. Petrinjani su nekad u Stuckama nosili mlijeko i vodu kada bi išli raditi polje jer dobro zadržavaju temperaturu. Danas je Stucka suvenir Pertinje oslikana raznim motivima


 predlažemo posjetu:
šibenska katedrala
Uzgoj lavande i proizovdnja ulja od lavande izvrsna su tema za vikend izletu . U blizini Hrvatske Kostajnice smjestilo se obiteljsko seosko gospodarstvu Čorić.

Na gospodarstvu se bave proizvodnjom ulja i meda od Lavande. Miris Lavande toliko karakterističan za dalmatinske otoke od sada se širi i petrinjskim krajem.

Pozivamo Vas u vikend posjetu domaćinstvu Čorić, dolaske molimo najaviti na tel 044/ 862-678. Plantaža lavande broji 3500 grmova lavande ¸i nalazi se 6 kilometara od Hrvatske Kostajnice.
Posjetite neke od seoskih destinacija iz okoline grada Petrinja preko naših stranica
ove stranice izradio je:
Trenutak web design: 
izrada web stranica