Gradovi Hrvatske, formular za upis na stranice www.seoski-turizam.net
za prijavu pojedinog seoskog domaćinstva izaberite najbliži grad ili mjesto
pogledajte popis gradova Hrvatske

www.seoski-turizam.net<< Gradovi Hrvatske
 
grad Ozalj Seoski Turizam formular za upis seoskog domaćinstva
ovdje

Grad Ozalj smješten je u Karlovačkoj županiji u njenom sjeverozapadnom dijelu. Grad Ozalj na sjevernom dijelu graniči sa Slovenijom a na zapadu s gradom Karlovcem . Sami grad Ozalj nalazi se uz tok rijeke Kupe s desnim pritocima Dobre.

Ovaj kraj specifičan je zbog svog krajolika koji svojom lijepom raznovrsnošću dovodi posjetioce iz raznih dijelova svijeta. Područje bogato različitim reljefom koje se odlikuje prekrasnim organcima Žumerka odnosno njegovih planina, plodnom pokupskom ravnicom i jezerom Šljunčara. Stari grad Ozalj smješten je na stijeni iznad Kupe i ponos je i simbol grada Ozlja.

Mnoštvo arheoloških nalaza koji su nađeni unutar zidina Starog grada potječu iz prapovijesti i srednjeg vijeka. Neolitična nastamba Lenđanske kulture nađena u podrumu starog grada, a sve karakteristike nastambe ostale su sačuvane. Pronađeni su ostaci podne obloge od zapečene gline, koštani alat, kuhinjsko suđe koji potječu iz 3000. godine prije Krista. Nađeni su arheološki nalazi iz rimskog doba iz 3. do 6. stoljeća. Pronađeni su novci Cara Valerijana, cara Klaudija, fragmenti rimske keramike Terra Sigillate, i metalna oprema ratnika.

Prvi pisani dokument u kojem se spominje grad Ozalj datira iz 1244. godine. Stari grad Ozalj je arhitektonski vrlo raznolik, iako je tokom povijesti više puta nadograđivan u različitim epohama njegova čar zbog toga još je veća. Grad se sastoji od ulazne kule, manje kule s lijeve strane, branič kule i od tri krila zgrade smještene na strmoj litici.

Kameni zid koji na sebi nosi 6 kule proteže se od grada. Ulaz u grad nalazi se sa južne strane preko drvenog mosta kojeg drže kameni stupovi, a nekada se podizao lancima što možete vidjeti i danas.Kao vlasnici starog grada uglavnom su kroz povijest bili feudalci, Frankopan i Zrinski su najpoznatiji. Područje Ozlja najvećim dijelom je vapnenačkog podrijetla, prekrasnih kraških uvala, špilja i ponora. Šumska vegetacija bogata je na ovom području što omogućava lov, a postoje je i lovačka društva.Posjetite neke od seoskih destinacija iz okoline grada Ozalj preko naših stranica

 

ove stranice izradio je:
Trenutak web design: 
izrada web stranica