Gradovi Hrvatske, formular za upis na stranice www.seoski-turizam.net
za prijavu pojedinog seoskog domaćinstva izaberite najbliži grad ili mjesto
pogledajte popis gradova Hrvatske

www.seoski-turizam.net<< Gradovi Hrvatske
 
grad Novigrad Seoski Turizam formular za upis seoskog domaćinstva
ovdje

Grad Novigrad
smješen na sjeverozapadu obale Istarske županije, nekad mali ribarski gradić danas nezaobilazno turističko središte u ovom dijelu Hrvatske. Imena koja su ga pratila su povijest su: Neapolis u VII. Stoljeću, kasnije Civitas Nova u IX. Stoljeću a kasnije u crkvenim spisima Aemonia, Emona, Emonia, Castrum Novum.

Uz sve prirodne ljepote i kulturne spomenike najveće bogatstvo su podvodni(podmorski) nalazi. Uvala Krapinjan i Sv. Anton osim što na obali imamo ostatke nekadašnjeg antičkog naselja ma morskom dnu nađeni su ostaci lučke arhitekture, ostaci molova, ulomci antičkog posuđa. Nađen sarkofag iz starokršćanskog razdoblja jedno je od najsačuvanijih spomenika iz tog doba.

Spomeničku baštinu oplemenjuju i Crkva Sv. Pelagija i Sv. Maksima koja je trobrodna bazilika i sačuvala je oblik od VI. Stoljeća. Na bočnom oltaru ostaci su fresaka , a ispod baroknog oltara nalazi se romanička kripta. Kao dio turističke ponude jest noćno ribarenje na rijeci Zrmanji.Posjetite neke od seoskih destinacija iz okoline grada Novigrad preko naših stranica

 


ove stranice izradio je:
Trenutak web design: 
izrada web stranica