Gradovi Hrvatske, formular za upis na stranice www.seoski-turizam.net
za prijavu pojedinog seoskog domaćinstva izaberite najbliži grad ili mjesto
pogledajte popis gradova Hrvatske

www.seoski-turizam.net
<< Gradovi Hrvatske

 
grad Križevci Seoski Turizam formular za upis seoskog domaćinstva
ovdje
križevci
Grad Križevci smješten je u Koprivničko-križevačoj županiji i drugi je po veličini u toj županiji. Za područje kontintalne Hrvatske on spada u najstarije gradove. Još u XII. Stoljeću Križevci se spominju kao županijsko središte, kasnije u XIII. Stoljeću spominje se kao bansko središte, a nakon toga kao kraljevski grad.

Brojna arheološka nalazišta svjedoče o postojanju života na ovom području koje svakako vrijedi posjetiti. Područje grada Križevavaca kroz tisuće godine važno je križanje cesta, a najpoznatije su one iz doba Rimskog Carstva. Grad Križevci obiluju kulturnim spomenicima mnogobrojnim crkvama,samostanima i sabornicom.

Najbolje sačuvana je Crkva Sv. Križa na području Gornjeg grada koje je bila važno mjesto u sudskoj administraciji. „Krvavi sabor Križevački“ koji se i odvio u Crkvi Sv. Križa je obračun koji je podijelio kralja i pokret velikaša.Crkva je još poznata kao mjestu u kojem se tražila pravda i u kojem su se polagale zakletve s kraljom na čelu.

Nedugo nakon obračuna kralj Sigismund odobrio je građenje bedema oko Donjeg grada.Svojim postupkom uzidao je grad Križevce na rang okolnih gradova

Posjetite neke od seoskih destinacija iz okoline grada Križevci preko naših stranica
ove stranice izradio je:
Trenutak web design: 
izrada web stranica