Gradovi Hrvatske, formular za upis na stranice www.seoski-turizam.net
za prijavu pojedinog seoskog domaćinstva izaberite najbliži grad ili mjesto
pogledajte popis gradova Hrvatske

www.seoski-turizam.net<< Gradovi Hrvatske
 
grad Imotski Seoski Turizam formular za upis seoskog domaćinstva
ovdje

Grad Imotski
smješten je na 440 metara nadmorske visine, a zauzima prostor od 600km2. Pripada Splitsko-dalmatinskoj županiji, a nalazi se u zaleđu dalmatinske krajine. Iza planine Biokovo sakrio se Imotski na sjeveroistoku graniči sa Bosnom i Hercegovinom. Prostor Imotskog, odnosno Imotske krajine dijeli se na Imotsko polje kraško područje sa uvalama i poljima i na masiv Biokovo.
Ovo područje bilo je naseljeno još u dob neolitika, o čemu svjedoče i različiti nalazi. Na području Grabovca i Vinjana pronađeni su sjekire, kameni čekići, a najznačajnija je urna još iz 1 500.godine prije Krista, nađena u mjestu Vinjani. Prvi stanovnici ovog područja bili su Iliri, najviše nalaza nađeno je u Sebišnji i Poštranju. Nekoliko kilometara udaljeno od Imotskog nalazi se najpoznatije naselje s utvrdom Setovia, a naseljavali su ih Ilirski Delmati .

U mjestu Prološac naden je kameni reljef iz II. Stoljeća s likom božice lova Diane. Na ovom području možete vidjeti najljepše prirodne igre vodom i najljepša i najneobičnija jezera na svijetu. Mnoga jezera su i suhih korita, no nezaobilazni su Dva oka, Krenica, Prološko jezero, Jezerina , Galipovac i fenomeni Modro jezero i Plavo jezero.

Crveno jezero dobilo je naziv zbog stijena na liticama koje su crvene boje. Crveno jezero pobuđuje nekakav strah, najdulje je jezero na svijetu , dubina depresije doseže do 485 metara.Najhrabriji se mogu u organiziranim grupama spuštati užetom skroz do jezera ili jednostavno uslikati prekrasne fotografije sa jednog od brojnih vidikovaca. Uz Crveno jezero vežu se razne priče i mitovi, neki su ga čak opjevali u pjesmama diljem svijeta.

Nad obrncima Modrog jezera smještena je tvrđava Topana koja datira iz X. Stoljeća , nekad su njome vladali Turci,a danas je mjesto na kojem se održavaju razne manifestacije i nudi prekrasan pogled sa vidikovca. Modro jezero u ljetnim mjesecima postaje kupalište, a preko godine puno je šetača. Zaštitnica ne samo grada već cijele Imotske krajine je Gospa od Anđela, kojoj se 2.8.svake godine slavi blagdan i proslava koja se svečano obilježava na dan obrane od Turaka.


Posjetite neke od seoskih destinacija iz okoline grada Imotski preko naših stranica
ove stranice izradio je:
Trenutak web design: 
izrada web stranica